Goed dat je wacht!

Wanneer een brug in Zaanstad opengaat, wachten de meeste weggebruikers netjes voor het rode licht en de slagboom. Dat is goed, want dan hoeft de brugwachter niet in te grijpen, gaat de brug vlot open en dicht en kan iedereen sneller verder.

Aandacht voor de veiligheid rond bruggen

Helaas blijkt uit onderzoek dat er wekelijks toch nog honderden mensen even onder de slagboom doorduiken of de rode lichten negeren. Met alle gevaren van dien. Net als vorig jaar vraagt de gemeente Zaanstad daarom met een campagne aandacht voor de veiligheid rond bruggen. 

Extra aandacht voor jongeren

De campagne start dit jaar met een brief aan alle jongeren in Zaanstad, in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. Binnenkort valt deze brief op de mat. Het is tevens een uitnodiging om deel te nemen aan de selfiewedstrijd, waarmee jongeren mooie prijzen kunnen winnen.  

Scooter op de Bernhardbrug in Zaandam


600 bruggen in Zaanstad

Zaanstad heeft ruim 600 bruggen die de stad bereikbaar houden. Zestien daarvan worden bediend door een team van ervaren brugwachters. Wethouder Vissers van Havens en Vaarwegen licht toe: 'Juist omdat we zoveel bruggen hebben, willen we duidelijk maken dat de norm is dat je wacht voor een brug die opengaat. Dat doen we nu door positief gedrag in het licht te zetten, maar ook door te laten zien dat overtredingen gevaarlijk zijn en anderen last bezorgen. Uiteraard blijven we waarschuwen en boetes uitdelen.'

Zwemmen

Het is verboden om te zwemmen in de vaargeulen van de Zaanse wateren. Het is voor schippers van vooral grote boten bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Vrachtschepen hebben tot ongeveer 350 meter voor het schip geen zicht op het wateroppervlak.

Ook is het verboden te zwemmen in:

  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • in de buurt van een brug of een sluis;
  • in de routes van veerponten;
  • in en rond havens

Bekijk nu het onderstaande  filmpje waarin meer verteld over het veilig zwemmen in openbaar water. 
Ga naar Zaanstad.nl